Catedrala Mitropolitana din Iasi

Go down

Catedrala Mitropolitana din Iasi

Post  Leustean Andrei on Thu Oct 22, 2009 8:53 am

Mitropolia Iasi
Mitropolia din Iasi este situata pe locul a doua biserici din secolele XV si XVII.A fost construita in urma decretului dat de domnitorul Sandu Sturdza, in 8 august 1826. R ridicarea bisericii s-a facut in timpul Mitropolitului Veniamin Costachi, intre anii 1833 - 1839.Mitropolia Iasi exterior


Arhitectii Freywald si Bucher au contribuit in cea mai mare masura la realizarea mitropoliei. Din pacate, din cauza caderii boltii centrale, pana in 1880 biserica a ramas in ruina. Apoi, in perioada Mitropolitului Iosif Naniescu au fost realizate lucrari de refacere care au durat pana in 1887, dupa planurile arhitectului Alexandru Orascu.Mitropolia Iasi interior

Sfintirea Catedralei Mitropolitane a avut loc la 23 aprilie 1887 in prezenta Regelui Carol I. Doi ani mai tarziu, in biserica a fost adusa, de la Biserica Trei Ierarhi, racla cu Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, la a carei sarbatoare, pe 14 octombrie, vin sute de mii de pelerini atat din tara cat si din strainatate.

Mitropolia are trei hramuri: Sfânta Cuvioasa Parascheva (14 octombrie), Întâmpinarea Domnului (2 februarie), Sfântul Mucenic Gheorghe (23 aprilie).

Mai multi preoti oficiaza slujbe in Catedrala Mitropolitana din Iasi de Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Moaste Sfanta Parascheva

Catedrala are un plan dreptunghiular, cu patru turle in colturi, avand elemente decorative dominate de stilul baroc. Pictura interioara este realizata de maestrul Gheorghe Tatarescu. In realizarea celor 4 scene biblice pe boltile navei centrale si in chipurile de sfinti se observa neoclasicismul de factura italiana.

Imagini MitropolieImagini Sfanta Parascheva:


Leustean Andrei

Posts : 11
Join date : 2009-10-22

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum