Micro-regiunea Tatarasi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Manastirea Cetatuia

Go down

Manastirea Cetatuia Empty Manastirea Cetatuia

Post  Leustean Andrei Thu Oct 22, 2009 8:45 am

Mănăstirea Cetăţuia din Iaşi este o mănăstire de călugări, ctitorită în secolul al XVII-lea de voievodul Gheorghe Duca. Aşezată pe un deal ce domină valea râului Nicolina şi cartierul Nicolina şi de unde se poate vedea o frumoasa panoramă a oraşului, Mănăstirea Cetăţuia domină peisajul prin silueta sa zveltă, străjuită de un turn impozant şi împrejmuită cu un zid de piatră măcinat de vreme.

Aici a funcţionat o tiparniţă cu litere greceşti, adusă de la Veneţia. Ajunsă o ruină la sfârşitul secolului al XIX-lea, mănăstirea a fost restaurată în perioada interbelică la iniţiativa istoricului Nicolae Iorga.

Ansamblul Mănăstirii Cetăţuia a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi din anul 2004, având codul de clasificare IS-II-a-A-03806 şi fiind alcătuit din următoarele 6 obiective [1]:



In incinta se afla chilii, bucataria, staretia cu trapeza, pivnite pentru vinul obtinut din podgoria proprie si casa domnitorului cu baia turceasca. In partea de sud se afla sala gotica “Anastasia Doamna” cu celebrele pivnite de la Cetatuia, despre care se spune ca ar fi fost legate printr-un tunel de Curtea Domneasca. Dar, potrivit istoricilor, aceasta este doar o legenda, iar specialistii in constructii spun ca ar fi fost imposibil de construit un asemenea tunel care ar fi trebuit sa traverseze, pe dedesubt, zona mlastinoasa a Bahluiului, numita si La broscarie.

Din punct de vedere al arhitecturii, Biserica Manastirii Cetatuia este considerata de specialisti drept o copie sobra a Bisericii Trei Ierarhi, ctitorie a lui Vasile Lupu din 1639.

Inauntru se afla mormantul domnitorului Gheorghe Duca, a fiicei sale, Doamana Maria, al fratelui, Saul, si al fiului, Ionita.

In 1682 la Cetatuia a luat fiinta o tipografie unde au fost tiparite carti pentru bisericile din Orient. De functionarea tiparnitei se ocupau calugari care cunosteau limba greceasca, sub supravegherea ieromonahului Mitrofan, care a ajuns apoi episcop de Husi.

Muzeul Manastirii este o alta atractie turistica, alaturi de turnul “Cina Pelerinului” din care se poate admira o panorama a Iasului.



imagini:

Manastirea Cetatuia Cetatuia%20Iasi

Manastirea Cetatuia Manastirea-cetatuia4

Manastirea Cetatuia Manastirea_cetatuia_iasi

Leustean Andrei

Posts : 11
Join date : 2009-10-22

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum